Onder het tabblad Nederlands – Kalligrafie – Perzische kalligrafieën op deze website zijn een aantal kalligrafische werken van Golbang Khorasani te bekijken. Alhoewel een letterlijke vertaling vaak niet mogelijk is, is toch steeds geprobeerd om in de toelichting een idee te geven van de betekenis ervan.
Het volgende komt op nagenoeg alle Perzische kalligrafieën terug:
Kalligrafie Logo
Het onderste gedeelte is het nummer (4) van een kalligrafie.
De twee gedeelten daarboven vormen samen het ‘logo’ van Golbang Khorasani: de Perzische symbolen voor eenheid en voor vrijheid.
Perzische & Arabische kalligrafie
De schone kunst kalligrafie heeft oude wortels in de Perzische cultuur. Perzië heeft van oudsher, vooral vanaf het ontstaan van de islam, grote meesters in de kalligrafie voortgebracht. Dat geldt voor zowel de Arabische als de Perzische kalligrafie. Verschillende stijlen zijn daarbij ontstaan.
Persoonlijke achtergrond
Golbang Khorasani kreeg deze schone kunst van huis uit mee. Zijn vader en ooms kregen al vanaf hun kindertijd kalligrafische oefeningen met stukjes poëzie of oude wijsheden van hun vader. Sommige kalligrafische werken van deze grootvader zijn bewaard gebleven en kopieën daarvan dienden als oefenmateriaal voor Golbang Khorasani. Later werden deze helaas door het dictatoriale regime in beslag genomen.
Als kind bekeek Golbang Khorasani dus al het handschrift en schoonschrijven van zijn vader. Zo leerde hij via ‘visuele oefening’, maar natuurlijk ook door praktisch te oefenen. Op de lagere en middelbare school werden bijvoorbeeld ook kalligrafische lessen gegeven. Daarbij kregen de leerlingen de opdracht om versregels of een betekenisvolle korte tekst heel netjes, met een rietpen op glad papier te schrijven. Een bevriende klasgenoot, die zeer goed was in dit vak, heeft veel invloed gehad op Khorasani’s handschrift.
In zijn studententijd is hij zich vervolgens bewust met deze kunst gaan bezighouden. Na de revolutie van 1979 vond hij een meester bij de ‘schoonschrijversvereniging’ van het ministerie van kunst en cultuur. Helaas werd het leerproces bij hem afgebroken door zijn politieke vlucht naar het buitenland.
Maar in Nederland zette hij deze kunst voort. Door een gebrek aan zowel materiaal als begeleiding aldaar, ontwikkelde hij zijn eigen methode en stijl.
Uitlaatklep